Stół drewniany (2)

Numer inwentarzowy Czas powstania Wymiary w cm.
IPRM/ETN/190 XX w.
  • Wysokość: 60
  • Szerokość: 87/57
  • Głębokość/długość: –

Opis

Stół brązowy z surowego (nielakierowanego) drewna.Blat wykonany z desek, przybity gwoździami do obrzeża i nóg. Pod blatem ok. 10-cm obrzeże z desek – w nim miejsce po brakującej szufladzie.

Nogi drewniane, toczone.

Historia     obiektu

 

Ludzie przez bardzo długie wieki nie znali stołu w takiej postaci, jaką ma dziś. W najdawniejszych czasach stołem, tj. miejscem, gdzie układano jadło, była zwykła ściółka z trawy i liści, zabezpieczająca przed brudem ziemi. Po ściółce z trawy przyszła kolej na płachtę. Rozpościerano ja na równym, ubitym kawałku ziemi i na niej ustawiano potrawy. Następną postacią stołu była deska, która dla wygody kucających i klękających koło niej biesiadników otrzymała podstawki, które z czasem wydłużały się, aż zamieniły się w normalne stołowe nogi.

W Polsce stół znany jest od początku dziejów. Pisał już o nim Marcin Bielski (1495-1575), pierwszy z kronikarzy polskich.

W wiejskich chatach posiłki spożywano przy małym stołku, siadając wokół niego na stołkach o tej samej wysokości, jedząc ze wspólnej misy. Dość powszechnie funkcję stołu pełniły ławy. Można było na nich spać, siadać, a nawet przyrządzać posiłki. Jeszcze przed paroma wiekami stół był w chałupach prawdziwą rzadkością. Upowszechnił się tam dopiero w XVIII-XIX w., za przykładem dworów i miast. A i wówczas stół stał zwykle pod oknem ściany szczytowej izby, nakryty białym obrusem i przyozdobiony, użytkowany tylko w wyjątkowych okazjach, np. dla księdza.

Źródło: www.bibliotekawszkole.pl

Stan zachowania:

średni

Opis dźwiękowy:

brak

Licencja:

ccLicencja CC BY 3.0 Polska