Praska do sera

Numer inwentarzowy Czas powstania Wymiary w cm.
IPRM/ETN/169 XX w.
  • Wysokość: 67
  • Szerokość: 23
  • Głębokość/długość: 61

Opis

Praska składa się z dwóch deseczek (połączone ze sobą metalowymi zawiasami), jedna z dziurką, druga z bolcem, który wchodzi w dziurkę. Praska posiada cztery nóżki z przodu dłuższe (41 cm) z tyłu krótsze (33 cm), aby ściekała serwatka. Na górze przymocowane są cztery deseczki tworząc niestykający się prostokąt. Liczne miejsca po kornikach.

Historia     obiektu

Praska do sera – kilkadziesiąt lat temu powszechnie używana do wyciskania twarogu. W niektórych gospodarstwach stosowana do dziś.

Drewniane narzędzie używane w gospodarstwie domowym. Twaróg prasowany uzyskiwano przez umieszczenie pomiędzy dwoma deskami płóciennego worka do, którego wcześniej wlewano ogrzane kwaśne mleko. Przez dokręcanie desek śrubami uzyskiwano odpowiednie odsączenie serwatki podczas procesu wytwórczego. Czas powstania: pierwsza połowa XX wieku.

Źródło: wikipedia, Broszura „Wiejskie przetwórstwo” wykonana pod kierunkiem p. E. Gajownik, 2012 r.

Stan zachowania:

dobry

Opis dźwiękowy:

brak

Licencja:

ccLicencja CC BY 3.0 Polska