Ćwierć do zboża

Numer inwentarzowy Czas powstania Wymiary w cm.
IPRM/ETN/26 XX w.
  • Wysokość: 34
  • Średnica: 33 (góra), 38 (dno)

Opis

Naczynie w kształcie walca, lekko zwężającego się ku górze.

Zrobione z desek, spiętych dwiema obręczami na dole i na górze.

Dwie deski są bardziej wystające ponad krawędź górną pojemnika (równomiernie po obu stronach ćwierci) – służyły jako uchwyty.

Ćwierć posiada drewnianą pokrywkę.

Historia     obiektu

Ofiarował – Ryszard Pyda z Franciszkowa.

 

Ćwierć to naczynie służące dawniej do mierzenia objętości ciał sypkich (zboża).

Pojemność ćwierci wynosiła czwartą część korca (około 30 litrów). Ćwierć była zwykle wykonana z klepek dębowych i okuta obręczami stalowymi. Rzemieślnikiem wykonującym ćwierci był bednarz.

Źródło: wikipedia

Stan zachowania:

bardzo dobry

Opis dźwiękowy:

brak

Licencja:

ccLicencja CC BY 3.0 Polska